boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Gewone deugden, samenhang in een verdeelde wereld

Michael Ignatieff Gewone deugden
  • Gewone deugden, samenhang in een verdeelde wereld
  • Ignatieff, Michael
  • € 25,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Naar aanleiding van een interviewavond in De Balie, leesclub: 9-11-2017

Ignatieff is een alleskunner. Hij was toneelschrijver en romancier, presentator en filosoof, en, opvallend, voormalig rising star in de Canadese politiek. Over zijn politieke avontuur en ondergang schreef hij het zeer interessante Vuur en as (we hebben nog een aantal afgeprijsde exemplaren!)
Momenteel is hij president en rector van de Central European University in Boedapest.

Voor dit boek onderzoekt Ignatieff de vraag of ruim een halve eeuw mensenrechten hebben geleid tot universeel gedeelde waarden: zijn er deugden die door de gehele wereldbevolking gedeeld worden?

Van de uitgever:
Michael Ignatieff bezocht de Braziliaanse favela’s, de Zuid-Afrikaanse en Zimbabwaanse townships, Japanse boeren, gangs in Los Angeles en monniken in Myanmar om te onderzoeken welke morele deugden mensen over de hele wereld delen. Terwijl de globalisering de wereldbevolking economisch verbindt, rijst de vraag of ook onze waarden steeds meer overeenkomen. Zijn universele mensenrechten inmiddels een wereldwijd gedeelde moraal geworden? Op zoek naar antwoorden bezocht Michael Ignatieff in drie jaar tijd acht landen. In zijn onderzoekend essay laat hij zien dat dagelijkse deugden als tolerantie, ver- gevingsgezindheid, vertrouwen en veerkracht samen een moreel kompas vormen, zowel in kosmopolitische metropolen als in achterstandswijken. Deze kernwaarden stellen het lokale belang boven het universele, en de wensen en verlangens van de eigen groep boven die van vreemden. Ignatieff toont ons dat deugden niet theoretisch of ideologisch gefundeerd zijn. Deugden kunnen verdeeldheid zaaien, maar ook zorgen voor verbinding of verzoening, zowel op lokaal, landelijk en internationaal niveau. Ignatieff laat op verrassende wijze zien, dat deugden niet theoretisch of ideologisch gefundeerd zijn.

ISBN 9789059367623
Uitgever Uitgeverij Cossee
Verschenen 2017
Bladzijden 281 blz.
Bindwijze paperback