boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994

  • Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994
  • Jolande Withuis
  • € 39,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 6,95, tenzij anders aangegeven.

van Lot:

De biografie van een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen, die zich in de eerste helft van de 20e eeuw al zonder meer zo presenteerde.

van de uitgever:

Achtendertig was Jeanne Bieruma Oosting toen ze zichzelf in 1936 op een Parijse expositie zelfbewust presenteerde als schilderes. Haar Zelfportret in werkkiel drukt triomf uit. Ze had dan ook een lange strijd moeten leveren voor ze zich op deze manier durfde uit te beelden. Volgens de conservatieve opvattingen van haar puissant rijke Friese familie hadden meisjes maar één doel in het leven: trouwen en kinderen krijgen. Werken was taboe. Die strijd was niet voorbij toen Oosting zich eenmaal aan haar milieu had ontworsteld. Ook als kunstenares kreeg ze te maken met de nodige seksevooroordelen. Het schokkende grafische werk dat ze in de jaren dertig produceerde werd tegelijk geprezen als pionierswerk én bekritiseerd als ‘onvrouwelijk’. In Geen tijd verliezen schetst Jolande Withuis met een schat aan materiaal het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange, veelzijdige loopbaan van een van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaressen. Haar correspondenties met kunstenaarsvrienden als Ida Gerhardt, Charlotte van Pallandt en Adriaan Roland Holst, en de intieme brieven van haar ouders waren een goudmijn voor de auteur. Het resultaat is een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw.

ISBN 9789403151014
Uitgever De Bezige Bij
Verschenen 2021
Bladzijden 448 blz.
Bindwijze Hardback