boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Een vrouw apart En de stad

een vrouw apart en de stad gornick
  • Een vrouw apart En de stad
  • Vivian Gornick
  • € 20

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

De doorbraak van een van de grootste essayisten van de Verenigde Staten

Lot:
Geen eenvoudige titel, dat geef ik meteen toe.
Maar. Gornick wordt tegenwoordig gezien als een van de grootste essayisten van de Verenigde Staten en deze titel was haar doorbraak in 2015. Ze heeft een heel eigen manier van schrijven en kijken naar het leven. Al haar essays zijn gebaseerd op wandelingen door New York en de gesprekken onderweg.

Ik heb het net uit. Ik vond het nog beter dan Verstrengeld, Gornicks vorige vertaalde boek. Het stramien is hetzelfde: wandelingen door New York leidden tot overpeinzingen over het leven, maar doordat het niet alleen over het moeder en haar mannen gaat, is het wijzer, slimmer, grappiger, memorabeler. Ik wilde haast elke zin onderstrepen om te onthouden.

Een boek om te koesteren zo goed.

Pas op! Het lezen van dit boek leidt tot het Gornick-effect. Lot legt het hier uit.
(De Engelse versie is op dit moment moeilijk leverbaar!)

De uitgever
Een vrouw apart. En de stad is het verhaal van een vrouw die kiest voor een ongebonden en onafhankelijk bestaan, met alleen literatuur en de stad als constante metgezellen. Gornick beschrijft het ritme van de stad, de toevallige ontmoetingen, de steeds veranderende vriendschappen en de voortdurende worstelingen, die net zo hardnekkig zijn als het gevoel dat er elders een beter feestje is waar je niet voor bent uitgenodigd. De rode draad in het boek wordt gevormd door de gesprekken met Leonard, een homoseksuele vriend die scherp op zijn eigen ongelukkige leven reflecteert. Deze vriendschap heeft ‘meer licht geworpen op de raadselachtige aard van intermenselijke relaties’ dan welke intieme band in haar leven ook. De gesprekken tussen Leonard en Vivian zijn als een Grieks koor bij de stroom van ontmoetingen met portiers, groentemannen, travestieten, kennissen en buren.
Met deze memoir brak Gornick in 2015 eindelijk door bij het grote publiek. Ze is een van de beste denkers die Amerika heeft voortgebracht. Niemand is scherper dan zij in het oproepen van het grootsteedse bestaan en het bespiegelen over feminisme en literatuur.

ISBN 9789038807591
Uitgever nijgh en van ditmar
Verschenen 2019
Bladzijden 208 blz.
Bindwijze paperback

buikbandje

21e Eeuws flaneur à la Benjamin, essayist à la Montaigne en oude wijze, grappig-humeurige tante ineen. Heerlijk!

-Lot