boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Een onverschrokken leven. De vele hartstochten van Fernanda Willekes MacDonald

Een onverschrokken leven - Lidy Nicolasen
  • Een onverschrokken leven. De vele hartstochten van Fernanda Willekes MacDonald
  • Lidy Nicolasen
  • € 21,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

van Lot:

‘Het is te prijzen dat uitgeverij Balans de beslissing aandurfde om het levensverhaal van deze onbekende vrouw, van wie ik zelfs geen lemma in Wikipedia kon vinden, uit te geven,’ schrijft een recensent. Inderdaad. Het leven en de persoonlijkheid van deze ‘bijfiguur’ zijn meer dan de moeite waard. Wat een voorbeeld was zij.

van de uitgever:

Fernanda Willekes MacDonald, geboren in 1893, leek voorbestemd voor een traditioneel leven als godvrezende echtgenote en moeder. Toen ze als tiener opstandige trekjes kreeg, stuurde haar streng protestantse moeder haar naar een Duitse kostschool, waar ze grondig werd voorbereid op het huisvrouwschap. Fernanda trouwde met een orthodoxe dominee, kreeg kinderen en maakte van een pastorie in Brabant een verzamelpunt van pacifistische christensocialisten. Toen Fernanda haar echtgenoot verliet voor een Chinees-Indische student, werd ze als overspelige moeder door het slijk gehaald en gedwongen haar kinderen af te staan aan hun vader. Daarop vertrok ze in 1929 samen met haar nieuwe echtgenoot en de twee kinderen die zij inmiddels hadden naar Nederlands-Indië, waar ze het sociale onrecht van nabij zag en actief bestreed, tot voorbij de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Even onvermoeibaar werkte zij aan het herstel van de band met de twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Ze werd een rolmodel voor een ander, vrijer vrouwenleven. Alleen met haar moeder kwam het nooit meer goed.

ISBN 9789463821834