boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Denkbeelden

  • Denkbeelden
  • Benjamin, Walter
  • € 19,95

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Arnon Grunberg neemt schrijfadvies aan van Benjamin

Arnon Grunberg nam schrijfadvies aan van de Duitse denker Walter Benjamin (1892-1940), zo scgrunberg over denkbeelden in voetnoothrijft hij in zijn Voetnoot, Volkskrant 18 augustus. Een mooi voornemen! Het advies las hij in de prikkelende bundel Denkbeelden, die dit jaar verscheen bij Van Tilt.

Boekverkoper Waldo tipt dit voor Sinterklaas: ‘Denkbeelden is een verzameling van korte stukjes waarin Walter Benjamin reflecteert over het moderne leven in de grote steden van het Europa uit de jaren 20/30. Hij wisselt observaties over de mensen, architectuur, muziek en het eten af met filosofische gedachten en verwerkt zijn eigen levenservaringen hierin. Zo schroomt hij niet om op innemende wijze verslag te doen van zijn eerste ervaring met hasjiesj in Marseille. Voor iemand die houdt van boeken die rijk zijn aan inzichten, maar lezen als een roman!’

Van de uitgever:
De Denkbeelden van Walter Benjamin zijn als foto’s in proza. Of hij nu schrijft over Napels, Parijs of de Noordzee, over eten, dromen, liefde of reizen – het onderwerp ontstijgt altijd de conventionele grenzen van filosofie, journalistiek en literatuur. Benjamins momentopnames roepen het Europa van de vroegste jaren dertig op en tonen het leven in de stad als een verzameling van duizenden indrukken. Walter Benjamin laat zich in Denkbeelden zien als reizend observator, die fragmenten van het moderne leven literair tot zich neemt en verwerkt, én als een scherpzinnig denker. Wars van hoogdravende systematiek filosofeert hij als het ware tussen de regels door. Zo wordt het vluchtige en voorbijgaande verbonden met een manier van leven die kenmerkend is voor de moderne stad, en wordt de kunst van de roman subtiel verbonden met de kunst van het koken – want beide vervaardigen iets ‘verteerbaars’. Het is dit ogenschijnlijk nonchalante samenkomen van filosofie, literatuur en verslaggeving dat van Denkbeelden een schatkamer van indrukken, gedachtes en beelden maakt.

ISBN 9789460043208
Uitgever Van Tilt
Verschenen 2017
Bladzijden 163 blz.
Bindwijze Paperback met flappen