boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

De kinderwet

dekinderwet
  • De kinderwet
  • McEwan, Ian
  • € 22,90

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

De kinderwet

Op zoek naar vertaalde Franse literatuur om te bespreken (een gekoesterde wens), kwamen we op De kinderwet van Ian McEwan. Volgens alle berichten schrijft McEwan literatuur, dus verwacht ik een meer maatschappelijke/morele discussie over dit boek.

De flap zegt: Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova’s getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

Pikant detail: De ex-vrouw van McEwan voelde zich aangesproken door dit boek en interrumpeerde een interview van McEwan om haar beklag te doen. Doet dat ertoe voor het boek?

En bij een zo uitgebreid oeuvre als McEwan is altijd de vraag: hoe verhoudt het zich tot zijn andere werk?

ISBN 9789076174389
Uitgever Uitgeverij de Harmonie
Verschenen 2014