boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Bullet Journal Methode

bullet journal methode ryder carroll
  • Bullet Journal Methode
  • Carroll, Ryder
  • € 20,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

Er staat een punt open die vandaag nog doorgestreept moet. De punt, ja. Niet het punt. Het gaat hier om een leesteken dat staat tussen mij en ‘migreren en reflectie’.

Achter de punt staat: Stukje Boek van de week BJM. ‘BJM’ is De Bullet Journal Methode van Ryder Carroll. En dat stukje schrijf ik nu.

De Bullet Journal Methode is een boek van 310 bladzijden over het bijhouden van een notitieboekje. Dat klinkt een beetje belachelijk, dat vond ik eerst ook. Maar nu geniet ik ervan. Het boek inspireert me en geeft me handvatten voor orde en rust in mijn volle leven.

Veel mensen kennen Bullet Journals van zorgvuldig geïllustreeerde, gehandletterde pagina’s op Instagram, waarop is aangegeven hoeveel boeken er zijn gelezen of hoeveel glazen water gedronken. Voor Ryder Carroll, de bedenker van het Bullet Journal-systeem gaat het daar niet om. Hij ontwikkelde dit systeem om zijn hoofd leger te maken. Hij maakte van zijn notitieboek een extern geheugen. Een geheugen dat je kunt raadplegen, maar ook bevragen. Daardoor kun je reflecteren, er ontstaat een buffer tussen prikkel en reactie, er is ruimte om tot denken komen. ‘Het verleden vastleggen, het heden organiseren, de toekomst plannen’ is de ondertitel.

Als je het Bullet Journal gebruikt op de manier die Ryder Carroll bedoelt, krijg je rust in je hoofd. Alle kleine dingen die de hele dag door je hoofd vliegen en die onthouden moeten worden, schrijf je op en kunnen dan losgelaten worden. Van die ene dichter uit de gedichtenmail van Laurens Jz. Coster, die tot kennismaking uitnodigt, tot de afspraak voor controle bij de tandarts en dat pijntje waar het kind over klaagt (is het echt iets of niet?). Door aan het eind van de dag en ’s ochtends het journal door te nemen heb je overzicht over je tijdsbesteding en over de dingen die je echt belangrijk vindt. Et voilà: focus ontstaat!

Ryder Carroll schrijft zo nuchter en bevlogen dat die 310 pagina’s ook geen straf zijn. Kortom: een aanrader!

Van de uitgever:
Jarenlang probeerde Ryder Carroll steeds weer nieuwe productiviteitsmethodes, zowel online als offline, maar niets werkte zoals hij wilde. Uit pure wanhoop ontwikkelde hij zijn eigen systeem, de Bullet Journal Methode, die hem hielp om zich beter te concentreren en productief te zijn. Hij deelde zijn methode met enkele vrienden die dezelfde uitdagingen tegenkwamen, en voor hij het wist had hij een viral beweging in gang gezet. We zijn nu een paar jaar verder, en Bullet Journaling vindt inmiddels wereldwijd navolging.
De Bullet Journal Methode behelst zoveel meer dan aantekeningen organiseren en lijstjes maken. Het gaat over wat Carroll ‘leven met intentie’ noemt: afleidingen leren negeren en je tijd en energie richten op de dingen die er echt toe doen, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Dit boek leert je:

Het verleden vastleggen: Creëer een duidelijk en uitgebreid overzicht van je gedachten, met niets meer dan pen en papier.
Het heden organiseren: Vind dagelijks rust door je takenlijst op een bewuste, systematische en productieve manier aan te pakken.
De toekomst plannen: Zet interesses en losse aantekeningen om in zinvolle doelen en verdeel die vervolgens in hanteerbare actiestappen die tot grote veranderingen leiden.

Ryder Carroll schreef dit boek voor vastgelopen lijstjesmakers, overweldigde multitaskers en creatievelingen die structuur nodig hebben. Of je nu al jarenlang een Bullet Journal gebruikt of er nog nooit een hebt gezien, De Bullet Journal Methode helpt je om het stuur van je leven weer in eigen handen te nemen.

ISBN 9789400510500
Uitgever Lev.
Verschenen 2018
Bladzijden 310 blz.
Bindwijze Paperback met flappen