boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Buitengewoon bewustzijn

buitengewoon bewustzijn Godfrey-Smith
  • Buitengewoon bewustzijn
  • Peter Godfrey-Smith
  • € 22,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 4,95, tenzij anders aangegeven.

"buitengewoon bewustzijn" is een buitengewoon boeiend boek over zo'n bijzondere bestaansvorm als de octopus.

Aby:
Ik vind “buitengewoon bewustzijn een buitengewoon boeiend boek over zo’n bijzondere bestaansvorm als de octopus. Hardstikke intelligent, maar waar komt die intelligentie vandaan, waar is die intelligentie gehuisvest als het niet alleen in de hersenen is, en wat doet dat beest er mee? Naast intelligentie komen ook andere fijne onderweropen als levensstijl, sociaal gedrag en leeftijd aan de orde (inktvissen worden maar twee jaar, ik iwst het niet).
Niet altijd even makkelijk, dit bio-filosofenboek, maar wel fascinerend.

 

De uitgever:
Een duik in de fascinerende belevingswereld van de octopus en het ontstaan van het bewustzijn
‘Fascinerend boek.’ – Robbert Dijkgraaf

Het bewustzijn wordt vaak gezien als iets waarmee de mens zich onderscheidt van dieren. Onze intelligentie en ons denkvermogen hebben de mens boven aan de evolutionaire ladder geplaatst en in de zoektocht naar intelligent leven richten we onze blik steevast naar de sterren. Maar volgens wetenschapsfilosoof Peter Godfrey-Smith moeten we dit veel dichter bij huis zoeken: bij de octopus.
Octopussen hebben net als de mens een groot zenuwstelsel en vertonen complex gedrag dat misschien nog wel complexer is dan het onze. Sterker nog, de acht tentakels van een octopus leiden een volkomen eigen leven: ze proeven, voelen en bewegen uit zichzelf. In Buitengewoon bewustzijn gaat wetenschapsfilosoof en diepzeeduiker Peter Godfrey-Smith in op de vraag hoe de natuur zich bewust is geworden van zichzelf. Zijn zoektocht naar het prille begin van het bewustzijn leidde hem naar de koppotigen en de evolutie van een eigen, uniek bewustzijn, dat zich parallel aan dat van de mens ontwikkelde. Godfrey-Smith brengt het buitengewone bewustzijn van deze opmerkelijke wezens in kaart en geeft daarmee een indringende nieuwe kijk op de intelligentie van de octopus – die meer op ons lijkt dan we denken.

‘Een van de grootste puzzels van organisch leven is hoe en waarom bepaalde diersoorten zelfbewust worden. Peter Godfrey-Smith gebruikt de octopus als portaal naar niet-menselijk bewustzijn, en dat doet hij vol gevoel en kennis uit de eerste hand.’ – Frans de Waal
‘Briljant … De schoonheid van Godfrey-Smiths boek zit in zijn heldere schrijfstijl. Hij bewijst dat deze vreemde, beeldschone wezens meer op ons lijken dan we bereid zijn toe te geven.’ The Guardian

ISBN 9789000369881
Uitgever spectrum
Verschenen 2020
Bladzijden 296 blz.
Bindwijze paperback