boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Al wat schittert

alwatschittert
  • Al wat schittert
  • Catton, Eleanor
  • € 20,00

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Al wat schittert

Al wat schittert van Eleanor Catton is een terechte Bookerprize winnaar. De pers was lovend, de buzz was goed, maar toch dacht ik van tevoren: eerst zien, dan geloven. Wat kan dat nou zijn, een piepjonge Nieuw Zeelandse schrijfster, die én een historische roman én een over the top gestructureerde roman schrijft?

Heel wat, zo blijkt. Er zijn dus schrijvers die het kunnen: een ingewikkelde structuur aanhouden en toch een meeslepend verhaal schrijven. Wat een verhaal. Walter Moody stapt een café binnen. Twaalf mannen doen alsof er niets aan de hand is. Er is wel degelijk iets aan de hand en met Walter Moody ontdekt de lezer wat deze twaalf mannen bezig houdt. Raadselachtige gebeurtenissen hebben de bedrijvige rust van de mannen verstoord: een verdwenen bagagekist, een dode, een gewonde, een spookverschijning…

Goud, dat is wat hen bindt, want in Nieuw Zeeland regeert de goudkoorts rond de helft van de negentiende eeuw. Hokitika is op dat moment het middelpunt van de business. Er is een stad uit de grond gestampt, er wordt naarstig gegraven maar nog naarstiger geld gemaakt met hotels, vervoer, gekonkel en vertier. Dat laatste is de basis van Catton’s roman: dat wat eromheen plaatsvindt. De planeten, de sterren. De kern, het goud, de zon, de zoekers, de aarde, blijft heel lang buiten zicht. Dat is fascinerend.

Je moet tijd hebben om je tanden in deze roman te zetten, maar het is de moeite waard.

ISBN 9789026330384
Uitgever Ambo Anthos
Verschenen 2015