boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Helden van de grens

Dave Eggers helden van de grens
  • Helden van de grens
  • Eggers, Dave
  • € 24,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

In zijn nieuwste boek Helden van de grens voert Dave Eggers een thema op –mens zoekt loutering in natuur- dat we al zo goed kennen, maar doet dat op zo’n manier dat je het toch geïnspireerd dichtklapt.

Josie is een veertigjarige moeder uit de benauwende suburbs van Ohio met een heleboel problemen. Haar tandartspraktijk is onlangs op de klippen gelopen dankzij een claimzuchtige patiënt met mondkanker. Ze gaat gebukt onder de dood van een veelbelovende jongen die, mede door haar aanmoedigingen, gekozen heeft voor een carrière in het leger. En dan is er nog haar laffe man Carl, met wie ze toch al een niet al te best huwelijk heeft en die haar en de kinderen van de ene op de andere dag in de steek liet.

Redenen genoeg om de boel de boel te laten, dus huurt Josie een afgeragde camper in Alaska en trekt met haar kinderen Paul (8 jaar, vroegwijs en zorgzaam) en Ana (5 jaar, sloopzuchtig maar met het hart op de juiste plek) de wildernis in. In de hoop daar iets van soelaas te vinden.

Dat blijkt een lastige opgave. Josie is aan de oppervlakte levenslustig en grappig, maar ook een vrouw die de neiging heeft alles dat ze ervaart kapot te redeneren. Aan de hand van flashbacks krijgen we steeds meer mee van haar verleden en worden we meegezogen in een cynische maalstroom van gedachten. De Alaskaanse idylle lijkt bovendien ook een wassen neus; overal zwerfafval, tuttige echtparen in lachwekkende unisekskleding, torenhoge prijzen en een nimmer aflatende stank van bosbranden.

Op twee derde van de roman dreigt verveling. Je wordt een beetje moe van Josie’s binnenwereld. De maatschappijkritiek is treffend opgeschreven, maar niet altijd bijster origineel. Maar dan begint het accent weer meer te liggen op de fysieke reis die Josie en haar kinderen maken. Ze raken letterlijk en figuurlijk steeds verder verwijderd van de bewoonde wereld en het boek bouwt toe naar een einde dat allesbehalve cynisch is.

Helden van de grens is géén boek dat schaamteloos de heilzame werking van de woeste natuur op de gehaaste mens propageert. Daarvoor plaatst Eggers veel te veel kanttekeningen. En daarvoor is de aarde simpelweg te veel gecultiveerd. Maar toch, laat een moderne mens even een paar uur verdwalen in een woest woud terwijl het dondert en bliksemt en alles is weer éventjes mythisch en oorspronkelijk. En daar kun je best even op teren.

ISBN 9789048835942
Uitgever Lebowski
Verschenen 2016
Bladzijden 368 blz.
Bindwijze Hardcover
Andere talen Engels - €17,95