boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Het ware verhaal van haar en mij

delphine de vigan ware verhaal haar en mij
  • Het ware verhaal van haar en mij
  • Vigan, Delphine de
  • € 23,50

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Leest als een trein

Delphine de Vigan scoorde een paar jaar geleden een bestseller met Niets weerstaat de nacht, een autbiografische roman over haar moeder die zelfmoord pleegde toen De Vigan reeds volwassen was. In Frankrijk verkocht het boek gigantisch goed, maar ook in Nederland was het boek een hit, onder andere door de aanbeveling van het boekenpanel bij DWDD.

In haar nieuwe roman, Het ware verhaal van haar en mij, blikt Delphine de Vigan terug op de hype rond dat boek. Ze vertelt dat ze na maanden tournee langs boekhandels, scholen en bibliotheken uitgeput is. Het enige wat ze nog wil is in alle rust schrijven. Aan een nieuw boek, fictie deze keer.

Dan ontmoet ze een vrouw, L., ghostwriter van beroemdheden, op een feestje. Er is een onmiddellijke klik. Ze worden vriendinnen en L. schiet Delphine te hulp wanneer Delphine langzaam in de put raakt en dieper en dieper.

Aanvankelijk vond ik het boek mooi. Een prachtig beeld van een vrouw in de put, met al haar twijfels en onzekerheden, met haar pogingen zichzelf aan haar haren omhoog te trekken. En de vriendschap met L. is goed getroffen, zoals vrouwen vrienden kunnen zijn: net een beetje te intiem, net over het randje, maar zo lekker hecht en vol wederzijds begrip.

L. en Delphine hebben één groot twistpunt: L. vindt dat Delphine non-fictie moet gaan schrijven. Ze moet het ‘verborgen boek’ dat ze nog in zich heeft, naar buiten brengen. Dat verwachten mensen van haar. Delphine wil liever fictie schrijven, want fictie kan toch net zo waarachtig zijn als een waargebeurd verhaal? Het is een bekende discussie, en eentje die ik heel interessant vind, maar De Vigan weet mooi de gevoelsargumenten en rationele redenen op te voeren, die allemaal een rol spelen in dat debat.

Als dat alles was geweest, was mijn eindoordeel al zeer positief geweest: een mooie roman met goeie, actuele thema’s, een fijn vrouwelijk perspectief, leest als een trein. Maar halverwege het boek begon ik een twist te vermoeden. Hoe verder ik las, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat er meer speelt in deze roman. En aan het eind wist ik het zeker. Delphine de Vigan, de schrijfster van Het ware verhaal van haar en mij, speelt een geweldig spel met ons, haar willige lezers.

Toen ik het boek ademloos dichtsloeg – op een zondagmiddag, mijn gezin mocht niet meer tegen me praten – had ik een briljant boek gelezen. Lees het! En mocht je je afvragen wat de twist is: als je het gelezen hebt, licht ik je graag in.

ISBN 9789044536621
Uitgever De Geus
Verschenen 2016
Bindwijze Hardcover

buikbandje

Toen ik het boek ademloos dichtsloeg, had ik een briljant boek gelezen. Lees het! Wat het boek van mooi tot briljant maakt, zit ‘m in de twist. Als je het uithebt, hebben we het erover!