boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Strohalmen voor de lezer

strohalmen voor de lezer joseph brodsky
  • Strohalmen voor de lezer
  • Brodsky, Joseph
  • € 59,90

Je kunt dit boek ophalen in de winkel of thuis laten bezorgen. Het kost 6,95 op te verzenden.

Nieuwe vertalingen van heel veel werk van Brodsky

Eindelijk een soort verzameld werk van Joseph Brodsky! De Nobelprijswinnaar werd een aantal keer naar een werkkamp gestuurd in Rusland, voordat hij verbannen werd. Sindsdien woonde hij in Amerika en zwierf door Europa. Hij maakte een verpletterende indruk in Vertrouwd maar o zo vreemd, de VPRO-serie over geheugen en herinneringen. In 1996 overleed hij. Bijna 20 jaar later is dit boek er. Eindelijk.

Er vaart in weemoed onverklaarbaar
De eerste regel van Joseph Brodsky’s gedicht Kerstromance, één van de mooiste regels in zijn werk, mijns inziens.  Althans in de oude vertaling. Een paar maanden geleden verscheen Strohalmen voor de lezer met nieuwe vertalingen van zijn poëzie. Hoe de bovenstaande regel nu luidt, weet ik niet. In dit verzameld werk staan de gedichten niet per bundel, maar chronologisch geordend. Veel oude liefdes heb ik daarom nog niet teruggevonden, maar de hernieuwde kennismaking moet fantastisch zijn.

Brodsky vond rijm heel belangrijk in zijn werk, maar de oude vertalingen kennen weinig rijm. (Wel veel ritme, overigens) De nieuwe vertalingen zijn trouwer aan Brodsky’s rijm.

1152 pagina’s!

ISBN 9789023483397
Uitgever De Bezige Bij
Verschenen 2015
Bladzijden 1152 blz.
Bindwijze Gebonden met stofomslag