boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Onheilig

onheilig roos van rijswijk
  • Onheilig
  • Rijswijk, Roos van
  • € 20,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Nieuwe Noordse ster aan het firmament!

Er zijn van die romans waarvan je, op basis van de simpele gegevens denkt dat je ze al kent. In het geval van Onheilig: een slechte moeder-zoon relatie, de moeder wordt ziek, ze zoeken elkaar op. Dan sla je ze open en begint te lezen en wordt verrast door frisheid. Knisperige versheid. Onverwachte invalshoeken en beschrijvingen. Zo’n boek is het debuut van Roos van Rijswijk. Zulke boeken zijn wat mij betreft literatuur.

Ze is ziek, de moeder in Onheilig. Ze gaat dood. Dat moet ze verwerken van haar therapeute door een dagboek bij te houden. Ze wil niet. Ze wil niet in het reine komen met haar leven, dat is aan haar niet besteed. En zeker niet voor haar therapeute, die, volgens de moeder, een burgerlijk gelukkig leven leidt met man, kinderen en kerk. Toch doet de moeder het. Het zijn nukkige, weerbarstige teksten.

Ondertussen leeft haar zoon, Miguel, in Duitsland. Hij scharrelt door het leven in een kleine stad. Hij voetbalt, gaat naar de kroeg, klust en plukt kersen in een warme zomer. Al twee jaar heeft hij geen contact met zijn moeder, maar hij heeft zich een broer gevonden, Jorge. Ze leven ongemakkelijk samen.

Dan ontvangt Miguel een brief van zijn moeder, waarin ze vertelt dat ze terminaal ziek is. Moeder en zoon komen in beweging, in elkaars richting.

Roos van Rijswijk schreef een akelig goed boek. Er staan zinnen in Onheilig die je wil onderstrepen. Bovendien schrijft ze zo raak dat ik er af en toe hardop om lachte. Maar het verhaal geeft je kippenvel, zo waarachtig bitterzoet is het.


Van Rijswijks roman deed me aan Het boek Ont van Anton Valens denken. Beide boeken beschrijven menesen met kleine levens, kleine werelden. De stijl van Valens is alleen heel anders. Waar Van Rijswijk zonder opsmuk schrijft, wentelt Valens zich in schilderachtige details.

De roman deed me ook aan A little life van Hanya Yanagihara denken. Beide boeken gaan uit van de gedachte dat niet altijd alles meer goed komt in het leven, ook niet in literatuur. Waar Yanagihara dit romantisch uitwerkt in een baksteendik verhaal, is Van Rijswijk realistischer, cynischer misschien.

ISBN 9789021401669
Uitgever Querido
Verschenen 2016
Bladzijden 219 blz.
Bindwijze paperback

buikbandje

‘Rauw en mooi. Ik streep mooie zinnen, lach en krijg kippenvel.’ Lot