boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

In het restaurant

In het restaurant Christoph Ribbat
  • In het restaurant
  • Ribbat, Christoph
  • € 21,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Een kleine cultuurgeschiedenis van eten buiten de deur.

In het restaurant is een heerlijk boek. Een plezier om te lezen, vanwege de verhalende stijl, de verhaallijnen die door elkaar gesneden zijn en de breedte van de onderwerpen die Ribbat aansnijdt. Maar het gaat niet over eten.

Een vreemd boek ook, In het restaurant. ‘Een cultuurgeschiedenis in vier gangen’ zet de uitgever ronkend op de voorkant. En daar gáán de verwachtingen. Iets met de vier essentiële onderdelen van een restaurantmaaltijd en hoe die in de loop van de tijd zijn geëvolueerd?  Amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert?
De opkomst en ondergang van eettrends in 4 golven? Niets van dat al.

Wat het wel is: een mooie sociologische schets van de mens in het restaurantwezen. Van chef tot afwashulp, van vakbondsleider tot culirecensent, Ribbat heeft oog voor alle functies rond het restaurant. In sappige anekdotes vertelt hij over de ontwikkeling van moleculair chef Heston Blummenthal, het effect van de Duitse döner kebabmoorden op de kebabzaakeigenaren, het enige Japanse restaurant achter de Berlijnse muur en hoe dat door een partijbons de nek werd omgedraaid.

Ribbat beschrijft restaurants van over de hele wereld, al ligt het zwaartepunt in Europa en Amerika, vanaf de negentiende eeuw tot nu. Alles wat hij opschrijft is de moeite waard om te lezen. Soms vanwege de stijl, soms vanwege de inhoud, altijd omdat hij je nieuwsgierigheid weet te wekken en je uitnodigt meer te lezen, meer te weten te komen over dit unieke culturele fenomeen.

Voor alle nieuwsgierige culi’s voor alle culinaire lettervreters én voor lezers die van mensen houden.

ISBN 9789045032986
Uitgever Atlas Contact
Verschenen 2016
Bladzijden 256 blz.
Bindwijze Paperback