boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

De schaduw van Tambora

deschaduwvantambora
  • De schaduw van Tambora
  • Dröge, Philip
  • € 19,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven. Ook beschikbaar in Dwarsligger.

Over een vergeten vulkaanuitbarsting

Veel klanten zeggen bij dit boek: ‘Oh ja, heeft Simon Winchester daar niet ook een boek over geschreven?’ Nee, het is nog sterker: deze vulkaanuitbarsting was bijna volledig vergeten, terwijl de uitbarsting waar Winchester over schreef, juist zeer goed gedocumenteerd is. De Krakatau, Winchesters vulkaan, barstte uit toen er net telegrafie en dagbladpers waren. Heel de wereld was in no time op de hoogte. De Tambora was eerder, er was nog geen wereldomspannend netwerk van nieuws. Het eerste dat Europa vernam van de Tambora waren dansende sterren, weken later. Astronomen in verschillende landen schreven elkaar erover.

Dröge spitte alles uit dat hij kon vinden over de uitbarsting in 1815, die grote klimatologische veranderingen en revolutionaire uitvindingen tot gevolg had.

In april 1815 vond op het eiland Soembawa, in het toenmalige Nederlands-Indië, de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. Deze uitbarsting verbijsterde behalve de plaatselijke bevolking ook de koloniale overheersers. De enorme aswolk die na de eruptie over de wereld dreef, zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de VS. Twee natuurverschijnselen die daarvoor én daarna nooit meer zijn waargenomen.

Het boek volgt de wolk die na de uitbarsting over de hele wereld heen trekt. Dröge beschrijft hoe men wereldwijd tegen het unieke fenomeen aankeek en hoe men het niet altijd als een natuurverschijnsel zag, maar vaak ook als een goddelijk teken.

ISBN 9789000343607
Uitgever Spectrum
Verschenen 2015
Bindwijze Hardcover

buikbandje

Helemaal vergeten, deze ramp. Wat een verhaal! Gelukkig schreef Philip Dröge het op.