boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Het boek van Emma

Het boek van Emma Emma Reyes
  • Het boek van Emma
  • Reyes, Emma
  • € 19,99

Als je een boek bestelt, kun je kiezen uit ophalen in de winkel of thuisbezorgen. Verzendkosten zijn 1,95, tenzij anders aangegeven.

Ik ken weinig boeken die zo mooi laten zien hoe veerkrachtig en sterk en kwetsbaar kinderen zijn als Het boek van Emma en bovendien prachtig geschreven. Ik gun Het boek van Emma heel veel lezers.

Emma en haar zus Helena groeiden op in Colombia bij een moeder, die ze geen moeder mochten noemen. Ze heette Mevrouw Maria voor hen en ze behandelde hen, hoe klein ze ook waren, als (minder dan) bedienden. Wanneer de kinderen net geen kleuter meer zijn, worden ze door haar achtergelaten op een treinstation en komen terecht in een klooster annex weeshuis waar ze (wederom) moeten werken. Een jeugd om aan ten onder te gaan.

Emma Reyes ging niet ten onder. Ze ontwikkelde zich tot een internationale kunstenaar en ging in Parijs om met Jean-Paul Sartre en andere grote namen. In 1969 begon ze over haar jeugd te vertellen in brieven aan een goede vriend. Die brieven staan in dit boek, dat pas uitgegeven kon worden na haar dood.

Ze weet in haar brieven knap het perspectief van zichzelf als kind vast te houden. Nergens klinkt volwassen verontwaardiging of verdriet door over haar jeugd. Ze beschrijft haast opgewekt de dagelijkse narigheid van de jonge Emma. Want de jonge Emma speelt tóch, doet tóch haar best, is tóch trots. Ik ging van Emma houden, wat het lezen alleen maar hartverscheurender maakt.

De vriend speelde de brieven door aan Gabriel Garcia Marquez, die Emma opbelde om te zeggen hoe mooi hij het vond en haar aan te sporen dóór te schrijven. Ze werd woedend: daar waren haar brieven niet voor bedoeld. 20 Jaar daarna schreef ze niet, maar in de herfst van haar leven vertelde ze toch nog het eind van haar verhaal, hoe ze uiteindelijk uit het klooster raakte.

Een onvergetelijk boek met een hoofdpersoon om in je hart te sluiten en een verhaal om steeds opnieuw te lezen.

 

Van de uitgever:
Emma Reyes bracht haar jeugd door in Bogotá, in een kamer zonder ramen, zonder water of toilet, met slechts haar vindingrijkheid om zichzelf en haar zus in leven te houden. Verlaten door hun moeder kwamen ze in een klooster terecht dat onderdak bood aan honderdvijftig verweesde meisjes. Ze boenden er de wc’s, streken kleren en deden de was, schrobden vloeren, naaiden kleding voor de nonnen – en leefden in angst voor de duivel. Ongeletterd en in alles onwetend over de buitenwereld, ontsnapte Emma toen ze negentien was.
Het boek van Emma is een schitterend, teder verhaal waarin een kinderblik ons laat zien hoe wonderlijk de wereld kan zijn – ondanks alles. Levendig en tot in detail toont het de opmerkelijke moed en de grenzeloze fantasie van een jong meisje dat opgroeit in totale armoede.

ISBN 9789029092395
Uitgever Meulenhoff
Verschenen 2018
Bladzijden 216 blz.
Bindwijze Gebonden met stofomslag