boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Blog

13 juni 2017

Boek van de week: ‘Zijn bloedige plan’ van Graeme Macrae Burnet

Zijn bloedige plan Graeme Macrae Burnet

Het verhaal luidt dat Graeme Macrae Burnet, een Schotse schrijver waar niemand ooit van gehoord had vóór hij op de Man Booker 2016 shortlist terecht kwam, er bij toeval op stuitte. Peuterend in de geschiedenis van zijn opa, trof hij in een archief in het Schotse Inverness een schuldverklaring uit 1869 van ene Roderick Macrae aan. Een zeventienjarige boerenknaap die, ogenschijnlijk uit het niets, een driedubbele moord pleegde.

Macrae Burnet raakte gebiologeerd door het verhaal, en verzon er een heerlijke dossier-thriller omheen. Want behalve de ijzingwekkende verklaring van Roderick, lezen we ook de ‘aantekeningen’ van zijn advocaat Andrew Sinclair, medische rapporten, memoires van een crimineel antropoloog die zich met de zaak bemoeide en rechtbankverslagen.

Graeme Burnet construeert zo op onnavolgbare wijze een heerlijke whydunnit. Want dat de jongen de moorden pleegde, staat van meet af aan vast. En toch is ‘Zijn bloedige plan’ razend spannend. Bovendien geeft het boek een prachtig inkijkje in het bijna feodale leven van het Schotse platteland anno 1869.

Aanrader! Ook voor diegenen die ‘thriller’ normaal gesproken een vies woord vinden.

18 mei 2017

Een mooie, warme avond

Het was zo warm. Iedereen leek te denken aan gekoelde wijn, limonade, terrassen en zwembaden. Misschien de tuin met een boek.

Geen weer voor de bespreking van zo’n serieus, somber boek als Sultan en de lokroep van de Jihad. Als verzachtende omstandigheid zorgde ik voor koud bier en stoeltjes in de tuin. En toen bleken we toch allemaal gewoon nog te kunnen nadenken, zinnen te kunnen formuleren en meningen te kunnen verdedigen. De non-fictie leesclub kwam bij elkaar in de tuin van de winkel.

Het werd een mooi gesprek over een heel goed boek, daar waren we het allemaal over eens. De compassie werd geroemd, die auteurs Van de Beek en Van Dyck tonen voor alle betrokkenen bij het drama van de 4 uitreizende jihadisten. De documentatie is grondig en de schrijfstijl meeslepend. ‘Integer,’ dat woord viel ook, over de manier waarop de journalisten van De Limburger het complexe probleem van radicaliserende Maastrichtse jongeren beschrijven.

Over die complexiteit praten we langer door. De rol van de school, ouders, de gemeenschap. Het gemak van het internet, de gebrekkige, eenzijdige informatievoorziening. We vragen ons af: ligt dit aan deze jongeren in deze situatie of zijn jongeren altijd vatbaar voor groeperingen die verlossing en strijd beloven? Vrolijk stemt het boek niet, maar uiteindelijk zouden alle deelnemers het aanraden. Zoals op het boek is vermeld, een citaat van Bas Heijne, ‘Het gaat alle Nederlanders aan.’

22 april 2017

Radiosignalen: een bewonderenswaardige vader

Ik luister veel naar de radio, in podcastvorm meestal. Ik zou daar uren over kunnen schrijven, hele lijsten met aanraders kunnen geven, maar nu alleen dit:
Luister naar de vader van Renske Hekman, die gewelddadig om het leven kwam.

De zaak staat bekend als ‘Het drama van Baflo’. Renske Hekman werd gedood door haar vriend op de dag dat hij hoorde dat zijn asielverzoek werd afgewezen. Ook schoot hij een politieman dood. Eddy Hekman schreef samen met de moordenaar van zijn dochter een boek, onder andere om de invloed van anti-depressiva op geweldsdelicten aan te kaarten. Hekman vergaf Alasam Samarie. Het is een ontroerend verhaal, als je hem hoort vertellen. Wat een man! Zo open, dicht bij zijn gevoel, zonder twijfel en verdriet weg te poetsen. Het interview begint ongeveer bij minuut 34, hier te beluisteren: http://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/403185-vrije-wil-of-de-pil

Het boek vertelt het verhaal van Renske, Eddy en Alasam nog verder. Een indrukwekkend boek over verwerking, vergeving en verdriet. Je leest hier meer erover, of je kan hem bestellen.