boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Blog

20 oktober 2017

Terugblik op de kinderboekenweek

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Zo! We zijn weer een beetje bijgekomen van de kinderboekenweek. Wat was het leuk. We leenden knikkers van de kinderen van Lot en 55 kinderen raadden hoeveel het er waren. Daarna hadden we een geheimzinnige slaper die de achterruimte gekraakt had. Ronkend en kreunend bracht hij twee dagen bij ons door. Gezien de kookpot, de botten en de pot vol oogballen vermoedden we iemand die misschien wel mensen eet! Niet wakker maken, dus.schedel in het spookhuis

We onderzochten wie of wat hij of zij was. Geen zombie, zei een jongen, want die hebben groene, slijmerige voeten. Onze slaper droeg laarzen. Een heks kon het ook niet zijn want die draagt klompen (volgens de een) of spitse schoenen (volgens de ander). Een spook heeft natuurlijk geen voten, zei een kind, dat verder niet naar binnen wilde.

Een ander jongetje dat buiten bleef, wist het. ‘Stil!,’ riep hij tegen het gordijn: ‘Je bent niet echt! Je bent alleen lampjes met geluidjes erin.’ Maar ik, ik dacht aan het liedje van Klein orkest, De kinderverslinder, en zorgde toch maar dat iedereen zachtjes deed. Op het plaatje in Roltrap naar de maan*, het nieuwe boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, ziet de kinderverslinder er best aardig uit. Maar: ‘Kijk uit voor de kinderverslinder, die jou zo lekker vindt. Hij verslindt je waar je bij staat. Hij lust alleen maar, eet uitsluitend, lust alleen maar kind.’ Als dat niet griezelig is!roltrap naar de maan harrie jekkers koos meinderts annette fienieg

De doktoren brachten de laatste zaterdag rust en kalmte in de zaal, door alle knuffels te verbinden tijdens de activiteit ‘Is er een dokter in de zaal?’ Oren werden gecontroleerd, buikgriepjes gediagnosticeerd en heel veel verbandjes moesten worden aangelegd. De artsen hadden voor hun adviezen gebruik gemaakt van het nieuwe kinderboek over EHBO en rampenoverlevingstips, Spuitende slagaders en overstromende oceanen.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjesToen we aan het eind tevreden de balans opmaakten stak één boek met kop en schouders boven de rest uit. De opvallende bestseller was Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes: korte verhalen over 100 vrouwen in woord en beeld, van Cleopatra via Amelia Earhart tot Zaha Hadid, inspirerende levens van over de hele wereld. Dat vonden wij, de vrouwen van Over het water, erg leuk.

 

*Komt het je bekend voor? De liedjes van Klein orkest zijn al zo’n 35 jaar oud, maar slaan nog steeds aan bij nieuwe generaties kinderen. Bij het boek zit overigens een CD.

18 oktober 2017

De Wolkers-biografie komt!

litteken van de dood onno blom jan wolkers

Morgen verschijnt (eindelijk) de Wolkers-biografie van Onno Blom. Maar bij ons pas OVERMORGEN! (Dingetje met leverdagen en verschijningsdata)
Wil je hem voor het weekend hebben en graag bij ons kopen? Stuur ons een mailtje, dan berichten we je vrijdag 20 oktober zodra ze zijn gearriveerd. We zijn vrijdag tot 19 uur open, dus je hebt de tijd om het boekwerk op te halen na werk en vrijmibo.
We hebben genoeg, dus gewoon zaterdag 21 oktober langskomen kan ook!

06 oktober 2017

Boek van de week: Wees onzichtbaar

wees onzichtbaar murat isik

Het is een goed teken als een boek ervoor zorgt dat ik daarna een tijd niet lees. Dan vond ik het boek zo goed, of houdt het me zo bezig, dat ik even niks goed genoeg vind om het op te volgen.

Zo’n boek is Wees onzichtbaar.

In Wees onzichtbaar beschrijft Murat Isik het opgroeien van Metin, een een Turkse jongen die op zijn vijfde in de Bijlmer komt wonen met zijn tirannieke vader, eigenzinnige ouder zus en stoere moeder.

In meer dan honderd hoofdstukken, die haast lezen als afgeronde korte verhalen, zien we Metin opgroeien. De conflicten met zijn vader, het voetballen tussen de flats, schoolperikelen en een epische Koninginnedag. Hij wordt gepest, vindt vrienden en uiteindelijk zichzelf.

En passant geeft Isik de geschiedenis van de Bijlmer een prominente plek in zijn boek via Meneer Rolf, idealistische buurtbewoner van het eerste uur.

Ik dacht dat ik genoeg klassieke coming of age verhalen had gelezen, maar dit is een pareltje dat ik niet had willen missen! Isik geeft de moeilijke jaren van Metin een bepaalde laconieke, warme gloed, die on-Nederlands aandoet. Knap is dat hij genoeg aanknopingspunten geeft om af en toe te denken: de Bijlmer is best een leuke plek om op te groeien, waarna hij je met Metin weer over een stinkende galerij naar een lift vol pis laat lopen, om uiteindelijk in een oude auto te stappen in een garage vol afgetakelde junks. Nee, wonen wil ik er niet, maar erover lezen was geen straf.