boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Blog

08 september 2017

Boek van de week: Hier zijn is heerlijk

marie darrieussecq hier zijn is heerlijk

Alleen al de titel. Hier zijn is heerlijk
Alleen al de titel neemt me in voor Paula Modersohn-Becker (Duitsland, 1876-1907), het is een citaat van haar. Zó te kunnen genieten.
Het tekent de vrouw over wie Marie Darrieussecq een prachtig boekje schreef: iemand die, ondanks de tijd, ondanks de onstandigheden, ondanks de mensen, bleef doorgaan met zijn wie ze was. Ze werd niet bitter, ondanks de tegenslagen die ze te verwerken had als een ambitieuze schilder in een tijd dat vrouwen alleen geacht werden huis te houden en baby’s te krijgen.
Het is aan de schrijfkunst van Darrieussecq te danken dat we Modersohn-Becker zien als de mens die ze was, zonder simplificaties, zonder verklaringsdrang. Een ode aan een bijzondere schilder en tegelijkertijd een ode aan alle vrouwen die hun eigen weg gaan.

Darrieussecq zelf gaat ook haar eigen weg. Haar boeken hebben in Nederland weinig bekendheid, maar in Frankrijk wordt ze gezien als een van de belangrijkste hedendaagse auteurs.

Elk boek is anders, van toon, van ritme, van onderwerp, maar vrijwel elk boek vertelt over vrouwenlevens. Hoe bitterzoet het leven voor een vrouw vaak is. Gemakkelijke boeken zijn het vaak niet, ze schuren, ze leggen onbesproken thema’s bloot. Maar hoe! Misschien is het wel duidelijk: ik ben fan van haar werk.

Hier zijn is heerlijk
is een fijn boek om kennis te maken met twee eigenzinnige vrouwen: Modersohn-Becker en Darrieussecq.

Al voordat dit boek boek van de week was, liep het verrassend goed, zoals ik ook aan Maarten Moll van Het Parool vertelde toen hij me interviewde. Het artikel stond 29 augustus in de krant.

paroolartikel

07 september 2017

‘History has no libretto’: Michael Ignatieff

Michael Ignatieff Gewone deugden

Dit vak biedt voordelen, die je misschien niet verwacht. Afgelopen vrijdag hadden we prachtige, gereserveerde plekken in de Balie. Grote zaal, uitverkocht, want Michael Ignatieff werd geïnterviewd. Wat een avond was het.

Ignatieff is een alleskunner. Hij was toneelschrijver en hoogleraar, presentator en filosoof, en, opvallend, voormalig rising star in de Canadese politiek. Over zijn politieke avontuur en ondergang schreef hij het zeer interessante Vuur en as (we hebben nog een aantal afgeprijsde exemplaren!).
Momenteel is hij president en rector van de Central European University in Boedapest.

Hij werd geïnterviewd over democatie in Europa, maar ook over zijn nieuwe boek, Gewone deugden, Samenhang in een verdeelde wereld. Tijdens het luisteren steeg onze bewondering. Ignatieff is een originele denker, die de controverse niet schuwt, maar zijn standpunt altijd zorgvuldig onderbouwt. Zijn kijk is nuchter, maar ook optimistisch.

Tijdens het interview schetste hij van de huidige Europese situatie een realistisch, hard beeld, maar Ignatieff is niet pessimistisch. Hij ziet verschillende handelingsmogelijkheden voor Europeanen om hun vrijheden te bewaken en te vergroten: ‘You’ve got to fight.’ Oftewel: doe iets! Blijf niet klagen en toezien. Stel de hypocrisie ter discussie, de hypocrisie van zeggen dat we allemaal gelijk zijn, maar er niet naar handelen.

Of hij de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet? Hij citeert: ‘History has no libretto’, want we realiseren ons te weinig dat de geschiedenis niet aan de kant van de liberaal progressieven staat.

Desondanks onderzoekt Ignatieff in zijn nieuwe boek de vraag of ruim een halve eeuw mensenrechten hebben geleid tot universeel gedeelde waarden: zijn er deugden die door de gehele wereldbevolking gedeeld worden? In het interview zei hij daarover dat hij een omslag ziet in het denken over het individu in de afgelopen halve eeuw. Hij schetst een ontwikkeling van een imperialistische kijk op de wereld naar de opvatting dat iedereen gelijk is. Hij reisde voor het antwoord de wereld rond- van Braziliaanse favela tot monniken in Myanmar.

We kwamen intellectueel opgeladen en geïnspireerd naar buiten, nu het boek lezen.

Meer weten? Hier kun je het interview terugzien en hier bestel je het boek.

19 augustus 2017

Radiosignalen 2: Kunststof

radiosignalen

Een paar keer per jaar luister ik een trits afleveringen van Radio Kunststof terug. Het zijn mooie interviews (met de juiste interviewer, tenminste), die losstaan van de waan van de dag. Zo hoorde ik het interview met Ger Groot, dat nog niet zo oud is overigens, naar aanleiding van zijn boek De geest uit de fles.

Hij werd geïnterviewd door Coen Verbraak en oh, wat een verademing om tussen al het gekwetter twee mensen over inhoud te horen spreken. Over Nietzsche ging het veel en dat verheugde me. Heel af en toe lees ik iets van Nietzsche. Het leest langzaam, want het noopt tot nadenken en genieten van de taal. Een zin van Nietzsche smelt in mijn hoofd zoals een heerlijk hapje eten smelt in mijn mond. Niets doen, alleen proeven met zoveel mogelijk aandacht.

Paul van Tongeren raadt, in zijn hoorcollege Nietzsche en het nihilisme, aan het werk van Nietzsche te lezen tijdens een wandelvakantie. Met name zijn meer aforistische werken lenen zich daarvoor. Lees een stuk, ga wandelen en contempleer. Kauw. Proef. Dan worden zijn woorden, de betekenis, duidelijker.

Mooie gedachten verbindt Ger Groot aan Nietzsche. Hij legt verbanden tussen zijn gedachtegoed en de hedendaagse cultuur, waaronder Ramses Shaffy. Van het interview krijg je nog meer zin om dat prachtige, grote, dikke boek te lezen. Niet om mee te nemen op vakantie – te groot voor elke tas- maar om je geestelijk op te warmen voor het leven na de vakantie.

Radiosignalen 1 lees je hier.