boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

Blog

22 april 2017

Radiosignalen: een bewonderenswaardige vader

Ik luister veel naar de radio, in podcastvorm meestal. Ik zou daar uren over kunnen schrijven, hele lijsten met aanraders kunnen geven, maar nu alleen dit:
Luister naar de vader van Renske Hekman, die gewelddadig om het leven kwam.

De zaak staat bekend als ‘Het drama van Baflo’. Renske Hekman werd gedood door haar vriend op de dag dat hij hoorde dat zijn asielverzoek werd afgewezen. Ook schoot hij een politieman dood. Eddy Hekman schreef samen met de moordenaar van zijn dochter een boek, onder andere om de invloed van anti-depressiva op geweldsdelicten aan te kaarten. Hekman vergaf Alasam Samarie. Het is een ontroerend verhaal, als je hem hoort vertellen. Wat een man! Zo open, dicht bij zijn gevoel, zonder twijfel en verdriet weg te poetsen. Het interview begint ongeveer bij minuut 34, hier te beluisteren: http://www.nporadio1.nl/argos/onderwerpen/403185-vrije-wil-of-de-pil

Het boek vertelt het verhaal van Renske, Eddy en Alasam nog verder. Een indrukwekkend boek over verwerking, vergeving en verdriet. Je leest hier meer erover, of je kan hem bestellen.

06 april 2017

Goed leven: Lot schreef een column

Toen de winkel nog niet zo lang bestond hadden we een prachtige middag met Nanne Hogeland, de maker van het kookboek Goed zoet. Diverse klanten maakten recepten uit het boek, nog meer mensen kwamen proeven en Nanne vertelde over het waarom van haar kookboek zonder geraffineerde zoetstoffen en met recepten voor vrijwel alle allergieën die je je kunt voorstellen.

Sinds kort heeft Nanne Hogeland een eigen platform, de Goed Leven Academie. Ze vroeg mij of ik een column wilde schrijven over lezen en het goede leven. Dat kwam goed uit! Het laatste jaar verdiep ik mij in “zinnig leven” met verschillende cursussen van Zinnig Noord. De eerste cursus was gebaseerd op het boek Een levensregel voor beginners van Wil Derkse, daarna volgden meer verdiepende cursussen met meer eigen inbreng en andere boeken. Mijn gedachten daarover zet ik regelmatig op papier. Nanne’s vraag was de perfecte aanleiding om mijn gedachten wat uit te werken. De column kun je hier lezen. Het boek bestel je hier.

Binnenkort schrijf ik er nog een, want ik heb een nieuwe leesliefde voor een goed leven!

25 maart 2017

Boekenweek!

vrouwlijke auteurs op de boekenweektafel

Eindelijk is de boekenweek er weer! Altijd een goed excuus om een boek te kopen.
Van 25 maart tot en met 2 april is het feest in de boekhandel. Dit jaar is het thema van de boekenweek Verboden vruchten.

Bij besteding van 12,50 of meer aan Nederlandstalige boeken krijg je het boekenweekgeschenk van Herman Koch van ons kado. Daarmee kun je gratis met de trein op 2 april en het is ook nog eens een goeie Koch, zoals Marja Pruis in de Groene Amsterdammer schrijft. Ook het boekenweekessay van Connie Palmen hebben we, De zonde van de vrouw. (3,50)

Hoe langer ik over het thema nadenk, hoe ongemakkelijker ik me erover voel. Is het tegenwoordig zo moeilijk om boeken te verkopen dat we seks nodig hebben om de kassa te laten rinkelen? Als je de voorkant van Katja Schuurman’s bloemlezing van erotische literatuur ziet, zou je het wel denken. Drie foto’s maar liefst, van Katja naakt in zeer suggestieve poses. Het boek is niet op voorraad, maar we bestellen het graag, als je het met eigen ogen wil zien.

Liever dan een boek met een mooie vrouw erop verkoop ik boeken geschreven door mooie (=goeie) schrijfsters. Veel pikanter! Daarom heb ik een ruime selectie boeken geschreven door vrouwen op de boekenweektafel gelegd, titels die ik jullie graag aanraad. Van de essaybundel van Rebecca Solnit, Mannen leggen me altijd alles uit, met scherpe, maar eveneens genuanceerde analyses, tot Swing time, de nieuwe, actuele roman van Zadie Smith. Uiteraard ruim aanwezig zijn de boeken van de twee auteurs die ik interview op de interviewavond: Christine Otten en Roos van Rijswijk. (31 maart, 20 uur)