boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

18 december 2017

Jólabókaflód

Of het waar is weet ik niet eens. Ergens online liep ik het tegen het lijf en misschien is het wel een internetmythe. Maar als het niet bestaat, is het mooi genoeg om meteen uit te vinden.

Het gaat om de IJslandse traditie Jólabókaflód.* In IJsland verschijnen de nieuwe boeken in aanloop naar Kerst. Uit een dikke catalogus met verse letters kiezen mensen boeken voor elkaar, die ze elkaar op Kerstavond geven. Daarna trekt iedereen zich met warme choclademelk terug om in zijn boek te lezen.

Het lijkt mij de ideale manier om de Kerst te beginnen.

Ik stel me er boeken bij voor die fijn zijn om te lezen in een huisje met een haardvuur. Buiten sneeuwt het en binnen zitten wij op de bank met warme chocolademelk en een mooi leesboek.

Zonder huisje, sneeuw en haardvuur kan het in ieder geval dit zijn:
Na de stress van de Kerstboodschappen en werkafronding voor de Kerstdagen even tot jezelf komen vóór de beuk van de familiefeesten eraan komt. Dat genot ook aan je geliefden gunnen door ze te verrassen met een met zorg gekozen boek. En omgekeerd: dat jij mooie boeken krijgt. Mooie boeken, waarin je op reis kan tijdens kerstvakantiedagen van rust en bezinnig. Met warme chocolademelk. Warme chocolademelk is altijd goed.

Daarom, om deze nieuwe traditie handen en voeten te geven, geven we deze Kerst niet alleen tips voor luxe kadoboeken, maar ook voor de fijnste leesboeken voor Jólabókaflód.

*Eigenlijk met een IJslandse Eth, een soort d met een streepje door de steel, maar die krijg ik niet uit mijn toetsenbord getoverd. De uitspraak lijkt op de Engelse ’th’.