boekhandel over het water logo

De inspirerende boekhandel in Amsterdam-Noord

27 januari 2018

Boek van de week: een ontregelend kinderboek

Zeb Gideon Samson

Er verschijnen te weinig ontregelende kinderboeken. Dat vind ik. Te weinig kinderboeken die een beetje vreemd zijn, maar wel ergens over gaan. Met situaties die vanuit een scheve hoek benaderd zijn, maar tegelijkertijd met herkenbare kinderervaringen. Joke van Leeuwen is daar goed in, bijvoorbeeld. Ventje zoekt een vriendje, is er ook zo één.

Gelukkig is er een nieuwe! ZEB., het nieuwe boek van Gideon Samson, heeft een simpel uitgangspunt: 11 kinderen uit de klas van Juf Cato vertellen een verhaaltje over hun leven. Simpel. Vrolijk. Felle tekeningen. Vlot en direct geschreven.

Alleen komt er in het eerste verhaal al een zebra in de klas. ZEB. staat er op het label, maar de zebra heet Ariane. De juf belooft Ariane dat ze haar geen Zeb zullen noemen, maar houdt zich daar vervolgens zelf niet aan.
Simpel en een beetje scheef, het werkt als een tierelier. Bovendien: elk kind kent een onderwijzer die vergeet dat kinderen meer zijn dan hun labeltje.
Maar daar gaat het verder niet over. Het is een maf, buitengewoon verhaal over Ariane in een klaslokaal met haar dikke billen en behoefte aan gras kauwen.

En zo gaat het in het verhaal over Ozzie over het kopen van grapjes in de grapjeswinkel. Géén moppen: ‘”Een móp?” De meneer spreekt het uit alsof het een heel vies woord is. “Moppen, daar doen we hier niet aan,” zegt hij. “Voor dat soort zaken ga je maar naar de moppenshop.”’ Haast geeneen grapje is goedkoop genoeg, maar de winkelier en Ozzie geven niet gauw op. Ozzie heeft het grapje nodig voor Ziva, om indruk te maken. Dan weet de goede verstaander al genoeg. En ondertussen vindt Ozzie het juiste grapje in de ‘overige grapjes’-bak.

Alle kinderen uit de klas van Juf Cato die een verhaal vertellen hebben een verhaal waarvan je denkt: hè? Verder zijn het hele gewone kinderen met hele gewone levens en stemmen. Een hele gewone klas. Geleidelijk ontvouwt zich door de losse verhalen heen een lijn, die óók uit de bocht vliegt. Lekker ontregelend.

Bestel het boek hier. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kom langs in de winkel en ik lees je voor over de woensdag dat huilen werd afgeschaft.